batterij versus accu

Batterijen versus Oplaadbaar

De meeste mensen die al jaren hoortoestellen dragen zijn gewend om regelmatig de batterijen te vervangen. De nieuwere hoortoestellen worden steeds vaker uitgerust met een piepkleine accu. Wat maakt het verschil en hoe goed blijf je horen? We zetten het voor je op een rijtje.

Duur

Batterijen gaan bij normaal gebruik gemiddeld 5-7 dagen mee, als het hoortoestel een signaal geeft, vervang je de batterij. Bij oplaadbare hoortoestellen zet je deze ’s nachts direct in een lader. Met een volle accu gaan de beste oplaadbare hoortoestellen 24 tot 30 uur mee. Dit kan minder zijn als je de hele dag aan het streamen bent.

[Streamen = het doorsturen van het geluid van televisie, radio of telefoon via je smartphone of speciale apparatuur naar je hoortoestel]

Tijd

De tijd voor het volledig opladen van de accu is ongeveer 3 uur. De tijd voor het verwisselen van batterijen is voor de een zo gepiept en voor de ander een tijdrovend klusje.

Prijs / Duurzaamheid

Oplaadbare hoortoestellen zijn duurder in aanschaf dan een hoortoestel met batterijen. Over de hele levensduur zijn oplaadbare hoortoestellen duurzamer omdat je tientallen euro’s mee bespaart vanwege het niet aanschaffen van batterijen. Door dit feit kun je ook zeggen dat het beter is voor het milieu, omdat er gewoonweg minder batterijen nodig zijn. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2 uitstoot.

Zorgvergoeding

Zorgverzekeraars geven sinds kort ook op hoortoestellen met een oplaadbare accu zorgvergoeding. Niet alle oplaadbare hoortoestellen worden overigens vergoed. Dit hangt weer af van de categorie waarin je valt.

Wat kies en wil jij?

Door de verschillende mogelijkheden te kennen, kun je beter beslissen. En wij helpen je daarbij. We kijken eerst naar wat voor jou van toepassing is, daarna zetten we de verschillende hoortoestellen en mogelijkheden voor zorgvergoeding voor je op een rijtje. Zo zie je wat de voor- en nadelen en kosten zijn. Wil je meer weten over oplaadbare hoortoestellen? Kom gerust naar de winkel, we demonstreren het graag.