8 redenen mbt gehoorverlies

Een audicien herkent sneller dan jij hoe het gesteld is met je gehoorverlies. Maar hoe herken je deze zelf? We zetten de 8 herkenningspunten voor je op een rijtje.

Je stelt bij herhaling dezelfde vragen

De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk: “Wat zeg je?” of als je aangeeft “Ik versta je niet”.

Je wordt erop geattendeerd door je omgeving

Meestal roept er iemand in je omgeving dat je nodig naar de huisarts moet. Dat je gehoor er op achteruit gaat omdat je de tv harder zet of vaak dezelfde vragen stelt. Als dit zo is, hoef je niet naar een huisarts maar kun je je gehoor laten testen door onze audicien. Die zal aan de hand van onderzoek bepalen of je daadwerkelijk gehoorverlies hebt en of je dan baat hebt bij een hoortoestel.

Je verstaat andere mensen moeilijker

Als je vaak net doet of je alles hebt gehoord en een keer knikt, terwijl je het eigenlijk niet goed gehoord hebt. Je kunt ook het gevoel hebben dat je niet meer mee kunt komen met de maatschappij.

Je zet de televisie of radio steeds harder

Geen duidelijker signaal dat er iets met je oren aan de hand is, als de volumeknop op de afstandsbediening. Vermoed je dat je slechter gaat horen, vraag dan eens iemand uit de omgeving om het volume op een normaal niveau in te stellen. Dit kun je dan prima vergelijken met jouw stand. Wijkt die enorm af? Dan is het tijd om een keer langs te komen.

Je mist wel eens dat iemand heeft gebeld of voor de deur staat

Doet de bel het wel? Uiteraard kan de batterij van je bel leeg zijn, maar als het regelmatig voorkomt dat je de bel niet hoort of je telefoon niet hoort afgaan, terwijl je die normaal wel zou horen, doe dan zelf een check samen met iemand, of jij op een gewone afstand alles nog wel hoort.

Je merkt dat je zelf steeds harder gaat praten

Iedereen kent dat wel, als je het niet goed kunt horen, ga je als vanzelf harder praten. Als iemand hard tegen je praat ga je ook harder terugpraten. Vraag in je omgeving of jij harder praat dan eerder of dat mensen hun stem moeten verheffen om met jou een gesprek te kunnen voeren.

Je wordt snel moe in grote gezelschappen

Als de inspanning om goed te kunnen horen groot is, dan word je als vanzelf sneller moe. Moet je moeite doen om je te concentreren op een gesprek in gezelschap, dan kan het gehoor een rol spelen. Een hoortoestel kan hierbij helpen door achtergrondgeluiden en ruis weg te halen.

Je hoort een piep of brom in je oren

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd,  is een veel voorkomend probleem en is een piep of brom die er niet is en die je wel hoort is een signaal dat er iets mis is met je oren. Laat dit altijd controleren door een specialist. Kijk voor meer informatie op https://www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/tinnitus/alles-over-tinnitus

Als je vragen hebt over je gehoor, je kunt ons altijd bellen. Denk je naar aanleiding van deze 8 punten dat je gehoor misschien wel de oorzaak is, maak dan een afspraak voor een gehoortest.