Hoortoestellen

Waarom het ene hoortoestel het andere niet is

Elk hoortoestel heeft 4 componenten: een microfoon, een versterker, een telefoon (luidspreker) en een batterij of accu voor de aandrijving van de verschillende componenten.

Wat doet een hoortoestel nu eigenlijk?

Het hoortoestel vangt het geluid op via zijn microfoon, zet dit om in elektrische impulsen en dit wordt door gestuurd naar de versterker. Deze versterker verhoogt dan het vermogen van deze signalen en geeft deze via de luidspreker door aan het oor.

Waar zitten de verschillen tussen hoortoestellen?

De moderne hoortoestellen bevatten een computerchip, hiermee kan natuurlijk heel veel worden aangestuurd. Het voornaamste is dat elk hoortoestel met chip door de audicien kan worden ingesteld naar uw gehoorbehoefte.

Daarnaast zijn er intelligente hoortoestellen die gecompliceerde technische processen combineren en een intelligente oplossing kunnen aanbieden. Dit kan als volgt werken: door op vaste locaties uw hoortoestel op een bepaalde stand in te stellen, verwerkt het hoortoestel dit en zal het toestel zichzelf weer in deze stand instellen als u weer op deze locatie bent. Zo kan het ook bijvoorbeeld opnemen hoeveel omgevingsgeluiden op u afkomen om vervolgens een andere stand in te schakelen.

Vroeger had u bijvoorbeeld een beperkt aantal standen om in te schakelen in een drukke omgeving of bij het bellen. Hoe meer mogelijkheden om individueel en helemaal op wens uw toestel te kunnen instellen, hoe geavanceerder de technologie.

Zo kunnen hoortoestellen een natuurlijk, puur en persoonlijk geluid afgeven. Ze maken zelfs hoogfrequente geluiden, zoals kinderstemmen en vogelgezang, weer hoorbaar. Dit zijn enkele van de geluiden die mensen met gehoorverlies als eerste gaan missen.

Welk hoortoestel kiezen?

Afhankelijk van uw wensen, het budget, de ernst van uw gehoorprobleem en de zorgvergoeding, krijgt u advies van onze audicien. Wij leggen u alle mogelijkheden en het bijbehorende kostenplaatje voor, zodat u zelf een gedegen keus kunt maken en ook weet welke functies u wel en niet heeft.

Wat zijn uw wensen?

Het is goed om alvast vooraf een wensenlijstje te maken.

  • U wilt alles weer horen
    Uiteraard! Dat willen we allemaal, maar soms kan dit gewoon niet en soms is het ook niet aan te bevelen. Bij gehoorproblemen bij het ouder worden, speelt verwerkingstijd van de hersenen ook een rol. Dan is het handig als u in bepaalde situaties juist iets minder hoort. Uw audicien zal u aangeven wat wel mogelijk is en wat niet.
  • U wilt muziek luisteren of televisie kijken zonder anderen te storen
    Dat kan, er zijn hele handige hulpmiddelen waardoor u in uw oor het geluid kunt ontvangen. Het geluid wordt dan gestreamd naar uw hoortoestel, direct vanaf het apparaat.
  • U wilt beter kunnen horen tijdens uw werk
    Het kan zijn dat er op uw werk de mogelijkheden zijn om een kantoor, schoollokaal e.d. te voorzien van speciale leidingen die ervoor zorgen dat u het geluid altijd goed kunt horen. We hebben gelukkig al een paar keer klanten hierbij goed kunnen helpen zodat zij hun baan konden blijven uitoefenen.
  • U wilt de fijnste nuance kunnen horen
    Stel u bent muzikant en door uw gehoorprobleem ontbreken bepaalde tonen. Er zijn hoortoestellen die u tot op de finesses nauwkeurig zelf kunt instellen, zodat u ook in de muziek alle finesses weer kunt horen. Dit is wel onder voorbehoud van de ernst van uw gehoorprobleem.

Zo zijn er tal van mogelijkheden waardoor u weer beter kunt functioneren, participeren en kunt meedoen in de maatschappij. Bedenk dan vooral welke beperkingen u nu voelt, waar u zich aan ergert en geef dit aan bij onze audicien. Wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat een hoortoestel zoveel mogelijk aan uw wensen kan voldoen.